Wódka w kuchni? Nie ma się co dziwić – to trunek, który dobrze sprawdza się nie tylko w kieliszku, ale i na talerzu. Zdecydowanie nie chodzi jednak o to, żeby dodać procentów potrawom. Jak to możliwe? W większości przypadków alkohol po prostu wyparowuje.
Wódka, zwłaszcza tak klasyczny trunek, jak Wyborowa, może wzbogacić smak potraw i nadać im nowy, nieoczywisty charakter – a dzięki temu swoje kulinarne wyczyny wzniesiesz na jeszcze wyższy poziom. Jednym z najpopularniejszych przepisów, który podbił media społecznościowe i kuchnie domowe na całym świecie, jest pasta alla vodka. Lista dań, do których można wykorzystać wódkę, nie kończy się jednak na makaronie z wódką! Czytaj dalej i daj się zaskoczyć.
Fenomen dania pasta alla vodka
Choć danie to często jest kojarzone z kuchnią włoską, jego geneza jest przedmiotem sporu między Włochami a Stanami Zjednoczonymi.
Garść faktów
Jedna z teorii głosi, że danie powstało w Rzymie w restauracji Taverna Flavia w latach 60., gdzie szef kuchni miał stworzyć makaron z wódką na zlecenie producenta wódki chcącego wypromować swój produkt we Włoszech. Inna wersja wskazuje na Bolonię, gdzie w restauracji Dante miało zostać po raz pierwszy przygotowane penne alla vodka.
W Stanach Zjednoczonych danie zyskało popularność w latach 80. Niektórzy przypisują jego stworzenie szefowi kuchni Luigiemu Franzese z nowojorskiej restauracji Orsini, który w 1979 roku serwował „penne alla Russia”. Inna teoria mówi o Jamesie Doty, absolwencie Uniwersytetu Columbia, który miał opracować przepis w latach 80. Choć oficjalnie nie wiemy, kto stoi za recepturą na makaron z wódką, jedno jest pewne – wraz z upływem lat danie zdecydowanie zyskało popularność.
Penne alla vodka – przepis
Obecność wódki w przepisie na penne alla vodka nie jest przypadkowa – alkohol działa jako emulgator, pomagając połączyć tłuszcze z wodą, gwarantując gładką konsystencją sosu. Ponadto wódka uwydatnia aromaty pomidorów i przypraw, nadając potrawie głębi smaku. Jak przygotować to danie?
Składniki:
- 250 g makaronu penne
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ drobno posiekanej cebuli
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50 ml wódki Wyborowa
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
- świeżo starty parmezan
- szczypta chilli
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
- W osobnej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj czosnek.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż przez chwilę, a następnie wlej wódkę.
- Gotuj przez 2-3 minuty, aby alkohol odparował.
- Dodaj śmietankę, chilli i masło, dopraw solą i pieprzem.
- Wymieszaj z ugotowanym makaronem i posyp startym parmezanem.
Ten przepis stał się hitem, kiedy w swoich mediach społecznościowych podzieliła się nim amerykańska modelka Gigi Hadid. To idealne danie na romantyczną kolację czy spotkanie z przyjaciółmi.
Do czego jeszcze przyda się wódka w kuchni?
Zacznijmy od podstaw. Choć wódka sama w sobie ma neutralny smak, jej dodatek do potraw pełni kilka istotnych funkcji. Przede wszystkim, alkohol pomaga wydobyć i połączyć aromaty tłuszczu i kwasów, które często występują obok siebie w daniach kuchni włoskiej, francuskiej czy nawet azjatyckiej. Viralowy makaron alla vodka jest więc tylko jednym z pomysłów na wykorzystanie wódki w kuchni.
Ciasto kruche i… pierogi
Wódka jest sekretnym składnikiem idealnego kruchego ciasta. Alkohol hamuje rozwój glutenu w mące, co sprawia, że ciasto jest bardziej delikatne i chrupiące. Podobnie przy lepieniu pierogów, kilka kropel wódki w cieście może poprawić jego elastyczność i trwałość. Mamy więc polski akcent!
Marynaty i nalewki ziołowe
Wódka to idealna baza do domowych marynat mięsnych i warzywnych. Jej neutralny charakter pozwala podkreślić aromaty ziołowe i korzenne. Mięso marynowane w wódce z dodatkiem rozmarynu, czosnku i pieprzu nabiera wyrazistości i staje się bardziej kruche. Co więcej, wódka w kuchni może być użyta jako baza do domowych ekstraktów smakowych, np. waniliowego czy ziołowego do przyprawiania zup i sosów.
Flambirowanie mięsa
Flambirowanie mięsa to efektowna technika kulinarna, która polega na podpaleniu alkoholu dodanego do potrawy – zazwyczaj bezpośrednio na patelni – w celu wzbogacenia smaku i aromatu mięsa. Choć większość alkoholu się spala, pozostawia on po sobie subtelny, głęboki posmak, a także… wspomnienia spektakularnego gotowania.
Lody i sorbety
To mały trik, który robi dużą różnicę – zwłaszcza jeśli nie masz profesjonalnej maszyny do lodów. Alkohol nie zamarza w domowych warunkach, więc obniży temperaturę zamarzania całej mieszanki. Dzięki temu w sorbecie tworzy się mniej kryształków lodu, a masa pozostaje miękka i łatwa do formowania nawet po kilku dniach w zamrażarce. Co ważne, wódka nie wpływa na smak sorbetu – oczywiście, przy małej ilości. Ile wódki dodać do sorbetu? Standardowo: 1–2 łyżki (ok. 15–30 ml) wódki na ok. 500 ml płynu/soku. Jeśli jednak dodasz jej za dużo, istnieje ryzyko, że sorbet się w ogóle nie zamrozi.
Gotowe przepisy kulinarne z dodatkiem wódki
Marynowany łosoś z koperkiem
Składniki:
- 500 g świeżego fileta z łososia (bez skóry)
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 50 ml wódki Wyborowa
Wykonanie:
- Wymieszaj sól, cukier, koperek i wódkę.
- Natrzyj łososia powstałą mieszanką, owiń folią i odstaw do lodówki na 24–36 godzin.
- Pokrój w cienkie plasterki i podawaj np. z chlebkiem żytnim.
Sorbet cytrusowy
Składniki:
- 200 ml soku pomarańczowego
- 100 ml soku z cytryny
- 100 g cukru
- 100 ml wody
- 2 łyżki wódki Wyborowa
Wykonanie:
- Zrób syrop z cukru i wody (podgrzej razem do rozpuszczenia cukru).
- Po ostudzeniu wymieszaj z sokami z owoców i wódką.
- Wlej do pojemnika i włóż do zamrażarki, mieszając co 30–60 minut, aż powstanie sorbet.
Polędwiczki wieprzowe flambirowane z wódką i pieprzem
Składniki:
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- sól, pieprz (najlepiej grubo mielone)
- 2 łyżki masła
- 30–50 ml wódki Wyborowa
- 100 ml śmietany 30%
Wykonanie:
- Pokrój mięso w plastry, oprósz solą i pieprzem.
- Smaż na maśle do zarumienienia.
- Zdejmij patelnię z ognia, wlej wódkę, podpal.
- Gdy płomień zgaśnie, wstaw z powrotem na ogień, dodaj śmietanę i duś 2–3 minuty.
- Podawaj z ziemniakami lub puree.
Jak oceniasz dany wpis?
(Ocena: 5.00)