Wyobraź sobie: słońce powoli zachodzi, muzyka gra, znajomi gromadzą się w ogrodzie albo na dachu, wszyscy są pełni pozytywnej energii i możecie wspólnie cieszyć się letnim wieczorem. Brzmi jak plan? To właśnie idealny moment na aperitif. Ale co to znaczy aperitif? Dlaczego warto go serwować i co podać, żeby zrobić wrażenie na gościach?
Jeśli jeszcze nie znasz tego słowa lub słyszałeś je tylko w kontekście eleganckich kolacji we Francji, spokojnie – zaraz wszystko wyjaśnimy. I pokażemy Ci, jak z totalnym luzem i smakiem wprowadzić aperitif do swojego imprezowego repertuaru.
Co to jest aperitif i skąd się wziął?
Zacznijmy od podstaw: co to znaczy aperitif? To po prostu lekki drink (z alkoholem lub bez) lub przekąska, które podaje się na rozruch i które pobudzają apetyt przed jedzeniem albo przed imprezą.
Jego nazwa pochodzi od łacińskiego aperire oznaczającego „otwierać” – w tym przypadku: otwierać posiłek i przygotować gości na to, co będzie dalej. Aperitify mają zazwyczaj niską do umiarkowanej zawartość alkoholu, lekko wytrawny smak i orzeźwiający charakter. Aperitif jest szczególnie popularny we Francji, Włoszech i Hiszpanii, ale coraz częściej pojawia się również na polskich domówkach.
Aperitif pełni też jednak inną bardzo istotną funkcję. W końcu chodzi nie tylko o przygotowanie żołądka do jedzenia, ale też o wprowadzenie odpowiedniej atmosfery i rozmowę w dobrym towarzystwie. Goście łączą się w mniejsze grupy, prowadzą uprzejme small-talki, gospodarz patrzy, jak impreza powoli się rozkręca i może już realizować kolejne punkty programu, podawać kolejne dania i proponować kolejne zaplanowane atrakcje.
Bardzo ważne jest to, aby nie mylić aperitifu z typowym drinks & snacks. Aperitif to celowy, kontrolowany wstęp do posiłku, nie jedno z dań.
Co podać na aperitif?
Wybór zależy oczywiście od okazji, pory dnia, sezonu i charakteru dania głównego. Pamiętaj, że pod nazwą „aperitif” znajdują się nie tylko napoje, ale też przekąski. Co podać na aperitif, żeby było stylowo, ale na luzie?
Drinki na aperitif – kolorowo, świeżo i na bazie Wyborowa
Jeśli zastanawiasz się, jakie drinki podać na aperitif, i obawiasz się, że czeka Cię przyspieszony kurs barmański, pamiętaj, że aperitif nie musi być fancy! Czasami proste rozwiązania są najbardziej spektakularne. Sięgnij po lekkie, orzeźwiające drinki na bazie Wyborowa. Świetnie sprawdzą się np. Basil Smash czy Cranberry Mode.
Jaki powinien być idealny drink na aperitif? Przede wszystkim lekki, czyli nie za mocny alkoholowo. Gorzko-kwaśny lub wytrawny w smaku aperitif uruchamia ślinianki i pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Aperitif powinien być orzeźwiający i niezbyt słodki, ponieważ słodycz może zaspokoić apetyt, a nie o to nam chodzi.
Przekąski na aperitif
Aperitif występuje nie tylko w szklance, ale też na talerzu! Dlatego możesz podać również bardzo proste i szybkie w przygotowaniu przekąski, które świetnie łączą się z drinkami, jak np.:
- deska serów, wędlin i oliwek,
- bruschetty z pomidorami i bazylią,
- hummus z grzankami,
- mini-wrapy z warzywami i fetą,
- orzechy,
- krakersy.
Chodzi o to, żeby było lekko i żeby każdy mógł złapać coś i zjeść „na jeden kęs”.
Jak i kiedy podawać aperitif?
Nie potrzebujesz baru ani eleganckiej zastawy. Wystarczy kolorowe szkło, świeże owoce do dekoracji i dużo lodu. Aperitif podaje się ok. 30–45 minut przed posiłkiem. Najlepiej zaserwować go na stojąco lub przy stoliku kawowym, zanim goście zasiądą do głównego dania. Warto zadbać o:
- szkło (kieliszki do wina, szklanki do koktajli),
- odpowiednio schłodzone składniki,
- estetyczną prezentację,
- dodatki, jak plasterki owoców czy zioła.
Intro do wakacyjnej imprezy
Aperitif to nie tylko napój czy przekąska. To sposób na wzniesienie imprezy na wyższy poziom. Współczesne aperitify łączą tradycję z nowoczesnością – można eksperymentować z przepisami, dobierać ciekawe przekąski, tworzyć proste, ale efektowne smaki drinków i zaskakiwać gości pomysłowością.
Jak oceniasz dany wpis?
(Ocena: 5.00)