
CZARNA PORZECZKA
Czarna porzeczka to owoc niezwykle intensywny i aromatyczny, a jej szczególnie dorodne sztuki pochodzą z plantacji w regionie sandomierskim. Delektuj się smakiem regionalnych owoców. Dojrzała porzeczka z plantacji sandomierskich i lipskich wykorzystana do produkcji naszego likieru, to urzekająca symfonia owocowego smaku.
Wyborowa Polskie Odkrycia to linia likierów, która została stworzona na bazie naturalnych soków ze starannie wyselekcjonowanych owoców, pochodzących wyłącznie z polskich regionów. Nad wysoką jakością surowców czuwa sam mistrz produkcji Zdzisław Kasper, którego nazwisko widnieje na etykietach.
Ze względu na wysoką zawartość soków owocowych, zaleca się przechowywanie produktu w chłodnym i ciemnym miejscu.
SADY SANDOMIERSKIE
Ziemia Sandomierska to jeden z najbardziej znanych obszarów produkcji owoców i warzyw w Polsce. Panują tu doskonałe warunki upraw ze względu na żyzne gleby oraz wyjątkowy mikroklimat, występujący na granicy wyżyny i kotliny sandomierskiej.
Powiat sandomierski to dziewięć gmin o powierzchni 676 km2. Znaczna część tych obszarów wykorzystywana jest do produkcji rolnej, gdzie dominują sady jabłkowe, ale znajdziemy tu uprawy wielu innych owoców i warzyw, a także zbóż. Pierwsze wzmianki o sadach na tych obszarach pochodzą z XII wieku i dotyczą upraw przyklasztornych. O walorach i płodności Ziemi Sandomierskiej wspominał również w swoich kronikach Gall Anonim. Niezwykle dynamiczny rozwój tych obszarów rozpoczął się w latach 20. XX wieku,
Założona została wówczas pierwsza szkoła rolnicza w regionie. W kolejnych latach powstawało wiele innych instytucji, które pracowały na rzecz rozwoju i modernizacji rolnictwa (warto wymienić chociażby Sadowniczy Zakład Doświadczalny w Lipowej czy Spółdzielnię Owocowo-Warzywną Ziemi Sandomierskiej w Sandomierzu).
Dzięki tym wysiłkom na przestrzeni lat region sandomierski stał się jednym z najnowocześniejszych i największych obszarów sadowniczych w Polsce. Wśród wielu odmian owoców i warzywa, znajdują się tu również plantacje czarnych porzeczek. Jest to owoc z rodziny agrestowatych, niezwykle bogaty w witaminę C. Czarne porzeczki są szeroko wykorzystywane w przetwórstwie. Ich intensywny smak i aromat sprawiają, że idealnie nadają się na soki i konfitury.